En l’actualitat sembla una cosa normal fer vins ecològics i/o biodinàmics, però a Vins El Cep vam ser pioners en tot el Penedès i a Espanya.

Som viticultors des de 1448. I coneixedors de la nostra orografia: meteorologia, tipus de vents, pluviometria, etc. I com a productors de vins aquest any fem 40 anys, des de 1980.

Aquell any 1980, vam iniciar un projecte en comú per crear vins i caves que representessin la identitat dels nostres terroirs.

A dia d’avui, aquests terroirs es conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica, on la terra, les plantes, els animals i l’home treballen conjuntament per millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema.

Cultiu biodinàmic: pioners i convençuts

La viticultura que es practica per obtenir vins biodinàmics és, bàsicament, prioritzar la salut de la vinya. Així com la viticultura tradicional es focalitza en combatre les malalties i les plagues, la viticultura biodinàmica estimula la salut de la vinya perquè les malalties no siguin un problema, entenent que la vinya és un sistema de vida en si mateix i que cal tractar- com a tal, holísticament. Molts consideren la biodinàmica com una forma més avançada de viticultura ecològica. I nosaltres la vam començar a utilitzar en l’any 2000, a la finca de Can Miquel de les Planes (Gelida).

La masia de Can Miquel de les Planes, situada a Gelida (Alt Penedès), va ser fundada el 1513 per Joan Miquel de les Planes. Més de vint generacions després, Pere Parera és el propietari, seguint l’estel-la del seu avi i el seu pare. Fundador de Vins El Cep, sempre ha estat un agricultor dedicat a les seves terres i pioner en agricultura biodinàmica al Penedès.

Al llarg de la nostra història, cada generació ha aportat el seu gra de sorra, els seus avenços, però també l’encert de saber veure i reflexionar. L’experiència que ens aporta aquest contacte directe amb la terra ens va conduir, el 2000, a encaminar la nostra agricultura cap al cultiu ecològic.

Poc després, amb la inquietud de seguir millorant a tots els nivells, vam decidir fer un pas més enllà i aplicar l’agricultura biodinàmica. Encara que en aquest moment era un tipus d’agricultura força desconeguda a casa nostra, els resultats parlaven per si mateixos i vam decidir apostar per ella. I avui en dia, seguim apostant.

L’agricultura biodinàmica cerca l’equilibri amb l’ecosistema, preservar la diversitat biològica i la recuperació de l’activitat microbiana de terra. La meta d’aquest tipus d’agricultura és tenir vinyes equilibrades naturalment, sanes, que produeixin raïm de millor qualitat i gran expressivitat del terroir. Per a això, és clar, no utilitzem cap tipus de fungicida o pesticida, ni químic.

La biodinàmica porta l’agricultura ecològica un pas més enllà, seguint el calendari lunar i astronòmic (calendari biodinàmic) com a guia dels cicles naturals i planta herbes guaridores a la vinya, com valeriana, ortiga, dent de lleó o camamilla. I es fertilitza mitjançant compostos biodinàmics, com a compost en banyes de vaca enterrats.

Característiques dels vins biodinàmics:

  • No fer servir microorganismes modificats genèticament
  • No fer servir clarificants no autoritzats
  • Ús maximitzat de tècniques de gravetat per al treball en celler
  • Mínima rectificació del resultat de la verema
  • Ús únicament de llevats autòctons
  • Mínim o nul ús de sulfurós

El Claror: el primer cava biodinàmic del món (Cava de Paratge Qualificat)

Claror és sinònim de puresa, és l’essència del cava, la màxima expressió de la Mediterrània amb les tres varietats tradicionals de el Penedès. El primer cava elaborat segons els principis de l’agricultura biodinàmica. Cava de llarga criança que representa la màxima expressió del terroir. I és el producte més representatiu del nostre celler.